Op zondag 23 november kan je op de Geelse Campus van Thomas More kennismaken met het exoskeleton. Deze staprobot staat centraal in de uitbouw van het gloednieuwe To Walk Again Postrevalidatiecentrum in het Algemeen Ziekenhuis Herentals. Dit project wordt gecoördineerd door Mobilab, het expertisecentrum Welzijn en Technologie van Thomas More. Mobilab staat samen met het AZ Herentals, Orthopedie Van Haesdonck en To Walk Again in voor de uitbouw van dit unieke centrum.
Daarnaast biedt de Geelse Campus nog een hele reeks interessante, spannende en plezante activiteiten aan in labo's, skillslabs, ateliers en leslokalen, ook voor kinderen! Je leert er koken met insecten, je kan er knippen en plakken met DNA, je krijgt er tips om thuis energie te besparen, je komt er alles te weten over Coole Cola en je mag er op de catwalk; niet om jezelf te showen, maar om een 3D-scan van je voeten te laten maken.
Maak kennis met onze passie voor wetenschap en technologie
Tijdens de Dag van de Wetenschap kunnen jong en oud in heel Vlaanderen actief kennismaken met wetenschappen en technologie. Aan de hand van workshops, demo’s, lezingen, interactieve quizzen en tal van andere doe-activiteiten ontdekken bezoekers dat wetenschappen en technologie hun plaats veroverd hebben in elk aspect van ons dagelijks leven.
Ook de onderzoekers, docenten én medewerkers van Thomas More tonen graag hun passie voor wetenschap en technologie tijdens de Dag van de Wetenschap. Op de campussen in Geel, Antwerpen en Sint-Katelijne-Waver bieden ze tal van interessante, spannende en plezante activiteiten aan in labo's, skills labs, ateliers en leslokalen, ook voor kinderen!
Een greep uit het ruime aanbod op de Geelse campus
- In het spoor van de sprinkhaan: koken met insecten. Wormen als broodbeleg of sprinkhanen in een praline. Bijna elke dag wordt een nieuw product gelanceerd waarin insecten verwerkt zijn. Waarom zouden we dat eten? Is dat lekker? Gezond? Veilig? Hoe worden ze gekweekt? En kunnen we insecten ook nog in andere toepassingen gebruiken? In deze workshop ga je zelf aan de slag met insecten. Geen exotische producten, maar gekende gerechten in een insectenjasje, meteen toepasbaar in je eigen keuken!
- Wij kweken algen als groene grondstof. Sinds eind september kweken we in onze serres algen in een fotobioreactor. Algen zijn een bron van groene grondstoffen voor de productie van omega-vetzuren, anti-oxydanten en aminozuren. De kweek begint in een proefbuis, daarna groeien de algen in een fotobioreactor en worden ze geoogst. Wat ermee gebeurt verneem je bij de mensen van VITO.
- Knippen en plakken met DNA. In deze workshop kun je DNA in stukjes knippen, natuurlijk niet met een schaar, maar met enzymen. Daarna sorteer je de geknipte DNA-stukken op lengte. Dit doe je in een gel die onder elektrische spanning staat (gelelektroforese). Als je het gel kleurt, worden de DNA-stukjes zichtbaar en kun je de boodschap eruit afleiden. Je kan ook stukjes DNA terug aan elkaar plakken om bijvoorbeeld bacteriën, dieren of planten, nieuwe eigenschappen te geven.
- Windmolen voor eigen gebruik. In Vlaanderen vind je vooral grote windmolens, opgesteld in windmolenparken, maar ook met kleine windmolens kun je een bijdrage leveren aan meer groene elektriciteit. Het model dat hier opgesteld staat heeft een vermogen van 1 kW en kan gebruikt worden voor kleine toepassingen. We gebruiken deze modellen om proeven te doen in het lab hernieuwbare energie.
- Hoeveel energie gaat er in jouw woning verloren? Hoe kun je dit meten, en wat kun je er aan doen? Het ‘Kenniscentrum Energie’ van Thomas More geeft je heel wat praktische tips om energie te besparen in je huis. Je maakt ook kennis met een IR-camera om warmteverliezen in kaart te brengen.
- Coole cola. Hoe 'zuur' is cola? Kun je het verschil zien tussen cola en cola light? Hoe krijg je zo snel mogelijk de bubbels uit cola? Zit er even veel cafeïne in cola als in Red Bull? Doen smaakstoffen cola echt anders smaken? Kom alles wat je altijd al wou weten over cola zelf ontdekken!
- Je voeten op de catwalk. In het ganglabo van Mobilab kom je te weten hoe een driedimensionale bewegingsanalyse gemaakt wordt: door sensoren op het lichaam te plakken kunnen we de beweging en spieractiviteit van het menselijke lichaam bestuderen. Laat hier een 3D-scan maken van je voet(en)!
- De luxe van spraaksturing voor gehandicapten. Spraaksturing voor domoticatoepassingen wordt als een luxe ervaren. In heel wat toepassingen is een afstandsbesturing gemakkelijker. Voor iemand met een fysische handicap ligt op knopjes duwen niet voor de hand: de luxe van spraaksturing wordt dan een belangrijke verbetering van de levenskwaliteit, onafhankelijkheid, efficiëntie, communicatiemogelijkheden, ontspanningsmogelijkheden en veiligheid van de gebruiker.
Praktisch
Thomas More, Campus Geel, Kleinhoefstraat 4 2440 Geel
Zondag 23 november 10 tot 17 uur
Meer info?